In contextul general al ingrijorarii privind consecintele poluarii electromagnetice produse de sistemele de comunicatie mobile, a cresterii fara precedent a numarului acestor terminale si a utilizarii necontrolate de catre copii (cca 18 milioane terminale in functiune in 2007 in Romania si cca 320 milioane in Europa) precum si a influentei statiilor de baza, s-au elaborat la nivel international si de curand la nivel national recomandari si norme de limitare a expunerii umane la campuri electromagnetice.

Certificarea telefoanelor mobile in vederea comercializarii impune, conform standardelor actuale, determinarea experimentala a factorului SAR (rata specifica de absorbtie a campului electromagnetic masurata in W/kg corp utilizator) si limitarea valorii acestuia la nivele reglementate national si international, considerate nepericuloase (la nivelul de cunostinte actual).
In ceea ce priveste piata autohtona de telefonie mobila, statului ii revine rolul de a proteja cetatenii în calitate de consumatori, de a efectua sau finanta studii si teste comparative în conformitate cu REC.1999/519/CE.

Din pacate in Romania nu a existat pana acum nici o facilitate de determinare a valorii SAR si valorile inscrise pe terminale, conform legii, provin de la producatorii acestora si nu de la laboratoare independente.
Nici alte caracteristici functionale importante cum sunt consumul de energie si proprietatile de emisie/receptie nu sunt verificate in laboratoare autorizate.

In tarile Uniunii Europene exista zeci de laboratoare independente acreditate specializate pentru evaluarea SAR si caracterizarea completa a acestor terminale si aceasta chiar in tarile recent intrate în UE cu exceptia Romaniei si Bulgariei.

Laboratory prospectus

In acest context a fost realizat acest laborator specializat in evaluarea SAR, independent de operatorii de telefonie mobila destinat pentru:

-evaluarea si validarea conformitatii cu standardele europene si internationale in vigoare a produselor comercializate, inclusiv cele second hand;
-efectuarea de studii si teste comparative la nivel international (inclusiv participarea la scheme de intercomparare);
-crearea conditiilor de participare a comunitatii stiintifice romanesti la dezvoltarea sistemelor moderne de comunicatie cu poluare electromagnetica redusa în cadrul unor proiecte europene.